Skador av parkinson prövas i rätten

I dag, tisdag, tar kammarrätten i Göteborg upp fallet med de arbetare vid Holmens pappersbruk på Wargön i Västergötland som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Frågan är om det är en arbetsskada, orsakad av det kemiska preparatet difenyl som användes på 60-talet. Försäkringskassan och tre före detta bruksarbetare har stridit om det i flera år.

Conny Kristoffersson var maskinförare på Wargöns pappersbruk på 60-talet och det var en tung dag när han fick besked att han lider av parkinson även om han anat ett tag.

– Jag började märka när jag rakade mig och borstade tänderna att högernäven inte ville följa med riktigt, det blev skakningar då. Och när vi är ute och promenerar hänger jag inte med i tempot, säger han.

19 anställda har fått parkinson
Det var på 60-talet som de blandade det kemiska preparatet difenyl helt utan skyddsutrustning. 1970 slutade bruket med difenyl sedan en pappersbruksarbetare i Finland dött.

Nu, många år senare, har 19 personer som alla hanterade difenyl i Vargön, fått parkinson.

Conny och två av hans arbetskamrater har i sex år stridit för att få sjukdomen klassad som arbetsskada. Den lokala socialförsäkringsnämnden i Vänersborg gav dem rätt, men efter överklagan från försäkringskassan förlorade de i länsrätten och nu är det alltså kammarrätten som ska avgöra frågan.

Experter håller med
Det är flera experter som ger stöd för Connys bild. Institutionen för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet har gjort en undersökning som visar att sambandet är statistiskt säkerställt.

Men försäkringskassan är inte övertygad. Deras experter menar att det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att slå fast att just difenyl orsakar parkinson.

Conny är idag 58 år, han har redan haft parkinson som följeslagare i mer än fem år. Han har värk och skakningarna är vissa dagar mycket svåra.

Trots att Parkinson bryter ner hans kropp har sjukdomen inte lyckats bryta ner honom mentalt.

– Livet går ju vidare ändå.

Hur ser du på framtiden?

– Ja, den måste ju se ljus ut, naturligtvis, men det är en jobbig situation. Jag känner ju att det inte blir bättre, säger Conny Kristoffersson.

Domen meddelas om fyra veckor.

Annika H Eriksson, P1-morgon
annika.h.eriksson@sr.se