Höjd säkerhet vid hyllning i Estland

Idag, tisdag, hyllar esterna minnet av sina stupade i andra världskriget. Den ryskspråkiga befolkningen i landet gör det däremot på onsdag.

Oroligheterna i slutet av april kring den flyttade sovjetiska så kallade bronssoldaten har lett till ett enormt säkerhetspådrag i Tallinn. På förmiddagen lade estniska regeringen blommor bland annat vid bronssoldaten på den militärkyrkogård dit den flyttats.

Bara fågelsången ackompanjerade den estniska regeringens hyllning vid den omstridda bronsstatyn. Inga tal, ingen musikkår. Det lär vara första gången någonsin i det fria Estland det läggs blommor vid ett sovjetiskt krigsmonument.

Stort mediaintresse 
Oväntat fanns också statsminister Andrus Ansip med. Ett av flera små tecken de senaste dagarna på att regeringen stillsamt försöker nå kontakt med den ryskspråkiga tredjedelen av befolkningen. På fem minuter var den korta ceremonin över.

Bara tv-reportrarnas inspelningar störde fågelsången.
Det största mediepådraget i Estland sedan frigörelsen 1991 och eurovisionsschlagerfinalen 2002, berättade finska tv:ns reporter för sina tittare.

Tidigare har de estniska myndigheterna låtit förstå att det här också var tillfället då bronssoldaten skulle få sin officiella välsignelse på den nya platsen. Den egentliga invigningen sägs nu istället bli någon gång i slutet av juni, då kvarlevorna av de tolv uppgrävda soldaterna identifierats, hoppas man, och återbegravts intill bronssoldaten.

Oklart om ryska extremister
Om esternas minnesdag än så länge förlöpt lugnt pågår föreberedelserna för att behålla lugnet också under ryssarnas minnesdag imorgon desto intensivare. Tallinns gator är fyllda av poliser.

Men vad de ryska extremaktivister, som av många ester beskylls för att ha stått bakom kravallerna i april, egentligen tar sig för är högst oklart. En 9-majkommitté har i alla fall bildat som antas stå de grupperna nära. Den tycks vilja koncentrera segerfirandet till bronsstatyns gamla plats.
Återstår att se om de ryskspråkiga tallinnborna följer de här uppmaningarna eller hellre lyssnar till presidentens och statsministerns gemensamma uttalande imorse om att ”historielektioner håller man inte på gator och torg... minnet av dem vi förlorat skall vi istället hedra med värdighet, gentemot oss själva och gentemot andra”.

Bengt Lindroth, Tallinn 
bengt.lindroth@sr.se