USA och Kina avgörande för klimatet

Kina har ett stort ansvar för klimatet, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på tisdagen. Reinfeldt kommer att ta upp frågan med president Bush i USA och Kinas president Hu Jin Tao i Stockholm i juni.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade på TCO:s kongress på tisdagen om vad han gör för att världen ska höja ambitionerna för att minska klimatförstöringen.

– De tycket inte att de behöver göra något om inte amerikanerna gör någonting. På det här sätter faller dominobrickorna och till slut blir det ingens ansvar. Därför kan jag säga till alla som inte tror att vi tycker att man ska göra mer i Sverige, absolut, sa Fredrik Reinfeldt.

”På rätt väg”
Efter talet sa Fredrik Reinfeldt att utvecklingen i Sverige är på rätt väg. Möjligen kommer det förändringar av skatterna på drivmedel. Inte nödvändigtvis höjd bensinskatt, sa han utan att precisera närmare.

– Sverige har ju redan tung punktbeskattning och vi har nu ett så högt bensinpris att det i realiteten öppnar marknaden för att föra in alternativa bränslen. Och med vår miljöbilspremie kan vi dessutom se att miljöbilsförsäljningen tar fart, vi har redan en diskussion om att det är svårt att få tag på etanol. Så jag tycker nog att det här är en utveckling som är på väg.

I sitt tal berättade statsministern om sina resor i Sverige och att han fått en allt tydligare bild av att det finns stora brister i välfärden.

– Vi har fortsatta behov av att förstärka kvalitén i den svenska välfärden, sa han.

”Det går att göra både och”
Regeringen har ju gjort stora skattesänkningar. Efter talet sa Fredrik Reinfeldt att det går att både sänka skatten och satsa mer pengar i vården och skolan.

– Det går att göra både och. Görs det på ett sätt som dessutom gör att fler får jobb, att sysselsättningen växer, vi talar nu i våra prognoser om att kanske ytterligare 185 000 personer växer i sysselsättning fram till 2010. Väldigt många av dem lämnar i dag skattefinansierade ersättningar, får en egen inkomst, betalar skatt. Det är ett fantastiskt sätt att finansiera växande välfärdsambitioner men också ytterligare skattesänkningar.

”Fler måste arbeta”
Huvuddelen av talet till TCO-kongressen handlade ändå om att fler måste arbeta, och Reinfeldt tyckte att debatten om fördelningspolitiken borde hyfsas.

– Det har slagit mig att när vi talar klyftor i Sverige så är vi väldigt snabba att tala om de med låga inkomster och de med höga inkomster. Det är som om vi inte kände till att det är ju dem utan inkomster som är dem med verkligen små marginaler i livet och där man kan tala om verkliga klyftor, och de är många i Sverige, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se