Sverige nära toppen av högkonjunkturen

Nu bromsar världsekonomin in från en hög nivå  och det finns risk för överhettning i flera nordiska länder.
Det menar banken SEB i dagens konjunkturrapport om de nordiska länderna.

Enligt Klas Eklund, chefekonom på SEB, har Sverige ännu inte passerat toppen, men är på god väg.

– Det är en brakande konjunkturuppgång. Sverige växer över trend som ekonomerna säger nu, fyra fem år i rad och vi befinner oss i mitten av den uppgången men ganska nära toppen nu.


Hur ser man att vi är nära toppen?

– Vi ser det på inte minst hushållen, det är en brakande köpfest i år. Alla får naturligtvis inte kraftigt ökade reala inkomster men väldigt många får det, det blir fler jobb, skatterna sänks, lönerna stiger, inflationen är fortfarande låg. Så att genomsnittssvensson får i år en inkomstökning på nästan sex procent efter inflationen och det är rekordartat. Vi kommer att se det på en väldig massa olika områden där konsumtionen drar iväg.

Skulle du säga att den pågående gruvarbetarstrejken är ett tecken på högkonjunkturen snart nalkas toppen?

– Ja på ett sätt. När en avtalsrörelse äger rum mitt i en sån här brakande högkonjunktur då är det ganska självklart att arbetarna vill ha högre löner och det är inte så konstigt om arbetsgivarna, i de flesta fall, ger sig då för att de vill bevara arbetsfreden. 

– När den här typen av kortare mindre strejker äger rum så är det ofta ett uttryck för att de på den strejkande sidan känner att de kan gå lite längre än vad de kanske annars skulle ha gjort. I den meningen är gruvstrejken ett tecken på högkonjunkturen, säger Klas Eklund på SEB.

Det är där Sverige befinner sig nu. Både Danmark och Norge har redan passerat toppen. I Norge är inflationen på väg upp och Norges Bank har ökat takten i räntehöjningarna.

Snart höjs svenska räntan
Här hemma väntas Riksbanken från och med nästa månad  också höja räntan och i slutet av nästa år väntas den ligga på 4,75 procent.

Men efter dom goda åren så går den svenska ekonomin inte rakt in i väggen, säger Klas Eklund på SEB.

– Ja vi tror på en mjuk landning. Vi tror inte alls på att det här går mot någon krasch. Riksbanken har signalerat att de kommer att höja mer än vad de tidigare  väntat sig. Jag tror att finansministern själv är lite missnöjd med slopa fastighetskatten just i den här brakande konjunkturuppgången.

– Men jag tror att han kommer att försöka  hålla emot ,mot sina partiledare i alliansen, när det gäller att sprätta ut ytterligare pengar framöver.
Så att jag tror att vi får se kanske motstånd mot en sådan här överhettning både från finansdepartement och riksbank så småningom, säger Klas Eklund på SEB.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se