Fillon kan bli premiärminister i Frankrike

François Fillon tycks bli Frankrikes nästa premiärminister. Den tillträdande presidenten Nicolas Sarkozy ska ha avslöjat detta i ett telefonsamtal med Storbritanniens Tony Blair. Det uppger Financial Times.

”Frankrike tål sanningen” är François Fillons motto. Han är en aktiv debattör och reformpolitiker. Han blev känd för fransmännen för sin pensionslag för några år sedan. Den kallas till och med Fillons lag.

Under vilda protester drev han som socialminister igenom att inbetalningstiden till pensionerna skulle förlängas. Något år senare genomförde han som utbildningsminister en hårt kritiserad skolreform.

Står stark
François Fillon tycks stå upprätt i orkanstyrkor. En kraft som kommer att behövas om Sarkozys valprogram nu ska bli verklighet.

Fillon kom in i politikens korridorer 22-23 år gammal. 1981 blev han själv parlamentariker, den yngste just då. Han var aktuell för premiärministerposten redan 2002, när Jacques Chirac i stället valde sin trogne Dominique de Villepin.

Saklig och korrekt
François Fillon har fem barn. Han ger ett sakligt och korrekt intryck och ska ha haft duster med Nicolas Sarkozy på 90-talet.

I söndags kväll stod den nu utpekade premiärministern sida vid sida med den nyutsedde presidenten Sarkozy på segerpodiet i festyran på Place de la Concorde här i Paris. Det var en signal om att andra namn hade fallit bort.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se