Nordirland har fått regionalt självstyre

Det har varit ännu en historisk dag i den brittiska provinsen Nordirland. Efter fem års direktstyre från London har parlamentet åter öppnats.

De tidigare så bittra fienderna protestantiska DUP och katolskt dominerande Sinn Fein ska nu försöka att samarbeta. Något som inte gillas av alla.

– Mr Blair, finns det någon möjlighet att Martin McGuiness och hans övriga terroristkamrater kan komma ut. De är arresterade för terrorbrott och krigsbrott, skriker en protestantisk man.

Flera andra demonstranter sa att de nu ska lämna protestantiska DUP, i protest mot att partiet har satt sig i samma regionala regering som Sinn Fein, IRA:s politiska gren.

”En bra dag”
Men Sinn Fein-ledaren Gerry Adams beskriver detta som en bra dag för Irland.

– Samtalen och överenskommelsen mellan oss och DUP har öppnat för en ny start, säger han.

På plats i parlamentet fanns förutom de 108 ledamöterna rad gäster, däribland den amerikanske senatorn Ted Kennedy, den irländske premiärminister Bertie Ahern och Storbritanniens Tony Blair.

– Titta framåt idag och vi ser, till slut, en chans att slippa undan historiens tunga bojor, sa Blair och syftade på att 3 500 människor har fallit offer för det politiska våldet i Nordirland.

Sken som en sol
Nu återstår det att se om självstyret i provinsen kommer att fungera. Förra gången avslutades det abrupt efter anklagelser om spioneri inne i parlamentsbyggnaden.

Tony Blair sken dock som en sol. Sannolikt var detta en av höjdpunkterna under hans tid som premiärminister och snart väntas han tillkännage sin avgång. 

Maria Eksedler, Belfast
maria.eksedler@sr.se