Göran Persson blir pr-konsult

Den tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson ska bli pr-konsult hos pr-byrån JKL. Genom sin erfarenhet av svensk och internationell politik och EU ska han hjälpa företag och organisationer.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är besviken.

– Ja jag är förvånad och lite besviken. Jag tycker det är ganska olämpligt att göra på det sättet så snart inpå att han varit statsminister.

Kan du se någon konkret problemsituation?

– Ja det är ju klart att Göran Persson har ju en väldig massa människor inom statsadministrationen som kan känna att man har fått tjänster från Göran Persson och kanske känner att man har ett behov av att ge gentjänster tillbaka efter den tiden han var statsminister, säger Peter Eriksson.

I höstas avgick Göran Persson efter drygt tio år som statsminister och för mindre än två månader sedan lämnade han uppdraget som partiledare för socialdemokraterna.

Ska hjälpa näringslivet
Persson, har tidigare ofta kritiserat konsulter hårt, men nu ska han alltså kombinera arbetet på gården i Sörmland med att genom JKL ge råd till det svenska näringslivet så att det kan bli så framgångsrikt som möjligt.

Marie Demker, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet ser problem med Perssons övergång till JKL.

– Många människor upplever ju redan idag att man saknar förtroende för politiken eller för politiker och att det mycket handlar om att få fram sina frågor att se bra ut i tv och säga rätt saker och så. Där finns ju då en risk att med en sådan här sammanblandning, även när det gäller person, så förstärks människor, som är skeptiska, i sin skepsis mot politiken.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se