Konkurrens behövs i svensk kärnkraft

Bryt upp energibolagens samägande av kärnkraftverken. Låt istället Vattenfall, Eon och Fortum få ta över var sin kärnkraftsanläggning. Det föreslår Konkurrensverket som ett sätt att förbättra konkurrensen på elmarknaden.

Generaldirektör Claes Norgren, varnar för otillbörligt informationsutbyte.

– Möjligheterna och riskerna för ett för långtgående informationsutbyte och insyn i varandras förhållande framöver gör att man bör vidta åtgärder i alla fall.

Så konkurrensen skulle bli bättre om man bröt upp samägandet?

– Ja, säger Claes Norgren.

De tre bolag som gemensamt äger kärnkraften i Sverige, Vattenfall, Eon och Fortum, hade enligt Konkurrensverket,  tidigare ett samarbete kring produktionen som eventuellt skulle kunna vara otillbörligt.
Men det här var för 5 år sen och är preskriberat, säger Claes Norgren

I dag ägs kärnkraftverken av två eller flera kraftbolag i samverkan. Att  bryta detta så att varje bolag fick ansvar för en anläggning skulle till slut gynna konsumenterna, anser Konkurrensverket:

– När vi gör den här analysen och lämnar de här förslagen så gör vi det på grund av att vi tror att långsiktigt skulle konsumenterna vinna på det här, säger Claes Norgren.

Underlätta för investeringar
Konkurrensverket föreslår också  att regeringen bör överväga att sälja några av Vattenfalls elproducerande anläggningar för att, som det heter, få en bredare ägarkrets.

Sen ger sig Konkurrensverket också in i kärnkraftsdebatten genom att föreslå att regeringen minskar på dom restriktioner som nu finns för investeringar i ny elproduktion.

Men Claes Norgren vill inte säga vad han föredrar av kärnkraft, vattenkraft eller vindkraft

– Vi har inget förord för någon av dem, men vi vill peka på att det finns ett pris att betala som är ganska högt att inte göra sådana här investeringar

Men du vet väl också att det enda som är politiskt okej är ju vindkraft idag?

– Jag har inga åsikter om vad som är politiskt okej det finns väldigt många människor som har synpunkter på det och det överlåter jag till dom att vara experter på.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se