Kvinna fick fängelse för värnpliktsvägran

En 20-årig tjej från Skåne får två veckors fängelse för att hon vägrade göra lumpen, trots att det är frivilligt om man är tjej. (P3 Nyheter)

Hon var 18 år och kände för att göra lumpen. Ett år efter mönstringen blev hon inkallad till Lv 6 i Halmstad, men då hade hon ångrat sig.

– Hon ångrade sig och tackade nej när det var dags för inryckning, säger Sigvard Cumtell, som är den nu 20-åriga kvinnans advokat.

”Systemet är fel”
Han tycker att domen är fel och att systemet är fel. Att man som tjej kan välja att göra lumpen men inte kunna välja tillbaka utan att det blir betraktat som ordervägran.

Halmstad tingsrätt dömde på tisdagen den nu 20-åriga skånskan till 14 dagars fängelse för värnpliktsvägran, enligt pliktlagen.

”Man ska kunna ångra sig”
– Det nåste finnas en möjlighet för en ung människa att kunna ändra sig även om man har anmält sig till att göra allmän värnplikt. Jag tycker det är samma sak när det gäller en ung kille, säger Sigvard Cumtell som är kritisk till pliktlagen.

– Jag tycker det måste finnas utrymme inom det militära att ha rätt att ångra sig. Så finns det inom all annan verksamhet, inom alla andra yrken här i landet finns det en möjlighet att ändra sig.

Tona Isak, P3 Nyheter
tona.isak@sr.se