KU granskar jävsmisstankar mot Bildt

Riksdagens konstitutionsutskott granskar nu frågan om utrikesminister Carl Bildt varit jävig i frågor om det ryska gasledningsprojektet i Östersjön. Idag utfrågades Per Brillioth, chef för Vostok Nafta.

Socialdemokraterna ville veta vilken betydelse den planerade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland har för Vostok Nafta.

Vostok Nafta är ett företag som investerar i aktier och vars ägande till 90 procent består av det ryska statligt styrda energibolaget Gazproom.

Gazproom har majoritet i det gasledningsprojekt som planeras genom hela Östersjön från Ryssland till Tyskland.

Satt i styrelsen
Den 9 november förra året tog den nya borgerliga regeringen ett beslut om att havsbotten fick undersökas ytterligare av ett dotterbolag till Gazproom.

Utrikesminister Carl Bildt var med på det mötet. Fram tills han blev utrikesminister i början av oktober, satt han ju i Vostok Naftas styrelse.

I december löste Carl Bildt in aktieoptioner som gav honom fem miljoner kronor i vinst. Frågan som KU, konstitutionsutskottet granskar är om Carl Bildt var jävig den 9 november.

Läste högt
Vostok Naftas chef Per Brillioth sa att gasledningen saknade betydelse för värdet på aktierna. Men socialdemokraten Morgan Johansson läste högt ur Vostok Naftas årsredovisning för 2004.

– Värdet på Gazprooms kommer alltså att fördubblas på två år. Så viktig bedömde ni då den här gasledningen vara. Nu säger du att det har en obefintlig betydelse. Vad ska vi tro på? Ska vi tro på det som ni skriver i årsredovisningen, eller det som du säger nu? undrade Morgan Johansson.

Per Brillioth tvekade innan han svarade på frågan.

– Jag vet inte... Om man läser hela årsredovisningen så hoppas jag att vi är väldigt tydliga med att den absolut viktigaste, värdedrivande faktorn för Gazproom är att ryska gaspriser ligger på en nivå som motsvarar ungefär sju dollar per oljefat.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se