Planerade massmord på soldater i USA

I USA har sex män gripits, anklagade för att ha planerat massmord på amerikanska soldater på en militärförläggning i delstaten New Jersey.

Det handlar om en grupp på sex män, fyra med bakgrund i det forna Jugoslavien, en i Turkiet och en i Jordanien som greps på måndagskvällen i delstaten New Jersey söder om New York när de skulle köpa vapen av en man som visade sig vara FBI-agent, det vill säga som tillhörde den federala polisen.

Enligt misstankarna har gruppen haft långtgångna planer på att ta sig in på den stora militärförläggningen Fort Dix i New Jersey och där massakrera så många soldater som möjligt. Polisen har också lyckats spela in flera samtal mellan männen.

Ja, enligt åklagaren i fallet som framträdde på en presskonferens på tv i USA har en av männen bland annat hörts sägas att han är beredd att dö i Allahs tjänst.

Och fallet innehåller en del pikanta detaljer. FBI ska ha kommit männen på spåren för cirka ett år sedan, när en av dem ville föra över en vhs-video på dvd hos en återförsäljare, en video som visade personer som ropade Jihad, heligt krig och Allah Akbar, gud är stor, på arabiska.

Återförsäljaren fattade misstankar och tipsade FBI.  En av männen uppges också ha varit pizzabud och har under sina leveranser till Fort Dix enligt FBI kunnat rekognocera området och göra kartor, kartor som nu är beslagtagna och en del av bevisföringen.

Gruppen riskerar nu stränga straff för förberedelse för terroristbrott.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se