Pressen ökar på Afghanistans president

I Afghanistan har parlamentet röstat för att uppmana regeringen att inleda direkta fredssamtal med talibanerna. Därmed växer pressen på president Hamid Karzai att ändra taktik i kampen mot talibanerna.

Bokhandlaren Abdul Bashir säger att det behövs försoning mellan regeringssidan och talibanerna. Säkerhetssituationen blir hela tiden sämre, så det är dags att pröva något nytt, säger han.

Därmed verkar han vara inne på samma linje som parlamentets överhus, som på tisdagen krävde en ny politik för att stoppa våldet.

Missnöje med Karzai
Men regeringen under Hamid Karzai har hittills inte lyckats få talibanerna till förhandlingsbordet, och den extremistiska rörelsen säger att den vill störta presidenten och driva ut uppemot 50 000 utländska soldater.

Många är missnöjda med Karzai för den dåliga säkerheten och långsamma utvecklingen, och ilskan växer över civila dödsfall i samband med jakten på talibaner.

Ändå säger de flesta afghaner jag talar med i Kabul att de inte vill att de utländska soldaterna dras bort, och många uttrycker respekt för Karzai, som 2004 blev Afghanistans första demokratiskt valde ledare.

– Karzai är en bra man, men inte alla han har i sin regering är bra, säger Abdul Bashir och hänvisar till krigsherrar och korruptionsanklagade figurer i Karzais kabinett.

Föredrar kompromisser
Vanlig kritik mot Karzai är också att han inte har tillräckligt hårda nypor och föredrar kompromisser framför svåra beslut. Men trots invändningarna mot Karzai är det just nu svårt att urskilja någon person som skulle vara mer accepterad som ledare.

Parlamentets överhus uppmanade också den USA-ledda styrkan att suspendera jakten på talibaner. En opinionsmätning som utfördes av det amerikanska mediebolaget ABC och brittiska BBC i slutet av förra året visade att en majoritet av afghanerna i hela landet stödjer både presidenten Karzai och de utländska truppernas närvaro, men stödet är inte lika stort som tidigare.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se