Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fångar strejkar för att slippa dela cell

Fångar på minst 16 av landets 58 anstalter strejkar på torsdagen i protest mot att kriminalvårdsstyrelsen placerar fångar två och två celler. På Bergaanstalten i Helsingborg förekommer dubbelbeläggning sedan i maj, och nu planerar man för att ta emot fler fångar.
– Erfarenheterna är att det blir irritation och småbråk, säger en fånge i förtroenderådet på Bergaanstalten till Ekot. – Ingen är glad för att gå ut i en strejk, men detta är ett sätt för oss att visa vårt missnöje med dubbelbeläggningen. Det är inte bara att döma folk, kasta in dem och trycka in dem som sardiner. Man måste tänka långsiktigt också, säger en annan av de intagna. Alla ska inte drabbas Kriminalvårdsstyrelsen har nu pekat ut 10 anstalter, som skall få ta en större del av dubbelbeläggningarna för att alla anstalter inte skall drabbas. – Vi har just nu den högsta beläggningsläget som vi någonsin har haft, så det är trångt överallt, säger Doris Högne, som är överdirektör på Kriminalvårdsstyrelsen. Störst problem på hösten Enligt Kriminalvårdsstyrelsen är problemen med överbeläggningar störst under höstmånaderna, men det har aldrig varit så illa som det är nu. – Man har gjort provisoriska lösningar, man har utnyttjat polisarrester, man har hittat vilrum och uppehållsrum där man har förlagt intagna, säger Doris Högne. Positivt besked ett krav En av fångarna i förtroenderådet på Bergaanstalen i Helsingborg säger att ett positivt besked från ledningen är ett krav för att man upphöra med dagens strejk. – Ja, ett positivt svar från ledningen om att den åtminstone ska tänka igenom detta med dubbelbemanning och inte bara påtvinga oss den, är ett krav säger han. Kortsiktig lösning Överdirektör Doris Högne på kriminalvårdsstyrelsen kan för närvarande inte ge något positivt besked, men menar att dubbelbeläggningen är en kortsiktig lösning. – Att ordna fram nya fängelseplatser tar lite tid, säger hon. Nya platser inom kort Kriminalvårdsstyrelsen planerar en utbyggnad av landets anstalter under de närmaste fem åren och de första nya platserna kommer i november och efter årsskiftet. Under tiden är det dubbelbeläggning som gäller. Det finns inga regler för hur många fångar som får dela samma cell. – Nej den typen av regler har vi inte, säger Doris Högne.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".