Kubaprotest mot frigivande av exilkuban

Inatt frikändes något överraskande en känd exilkuban som också varit tidigare CIA-agent i USA. Ett beslut som kan komma att göra USA:s redan spända relationerna med Kuba och Venezuela ännu sämre.

Det var en federal domare i staden El Paso i Texas som sent igår kväll, svensk tid, plötsligt meddelade att alla anklagelser mot den 79-årige Luis Posada Carriles nu var nerlagda.

Domaren hävdade att Carriles, som stått anklagad för immigrationsbrott, det vill säga att på ett otillåtet sätt tagit sin in i USA 2005, måste friges eftersom hans erkännande tillkommit under felaktiga förhörsmetoder.

Men Kuba och Venezuela, vars relationer med USA redan är ansträngda för att uttrycka sig milt,  betraktar Carriles som en terrorist och deras toppdiplomater här i USA gick i taket när beskedet om frikännandet kom.

Båda länderna har nämligen under många år begärt honom utlämnad eftersom de anklagar Carriles för flera terrorristbrott, bland annat sprängningen av ett kubanskt passagerarplan utanför Barbados 1976 då 73 människor omkom.

– Det är Vita Husets fulla ansvar om en välkänd terrorist som Carriles får gå fri, dundrade till exempel Kubas främste diplomat i Washington

Venezuelas president Hugo Chavez har tidigare sagt att han tycker att USA pratar med kluven tunga om sin kamp mot terrorismen eftersom de inte lämnar ut Carriles.

Daniel Alling New York
daniel.alling@sr.se