Säpo ökar terrorspaningen runt Öresund

Säkerhetspolisen satsar stort i södra Sverige och det är kontraterrorverksamheten som har högsta prioritet. Tio nya tjänster placeras i Malmö. Det är den största satsningen i landet.

– Under den sista tiden har vi försökt ändra inriktning på verksamheten i den här regionen till att mer bli en kontakt och underrättelseverksamhet ut mot samhället. Vi måste ut bland allmänheten, i samhället helt enkelt, berättar Kurt Malmström, som är tillförordnad Säpo-chef.

Den nya inriktningen för Säpo är ett tätare samarbete med närpolis, kriminalunderrättelsetjänsten och gränspolisen.

Samarbete med Danmark
Öresundsregionen är speciellt intressant. I Danmark finns till exempel Hizb-ut-tahrir, ett radikalt islamistiskt parti som är förbjudet i många länder, men med verksamhet i Storbritannien och Danmark.

– Vi har ett nära samarbete med danska säkerhetstjänsten. Vi har ungefär samma problem här i landet, säger Malmström.

Enligt Göran Nykvist, chef för Säpo:s södra region, finns det ett problem med radikala islamistiska grupper också i Malmö.

– Exakt hur vi jobbar kan jag inte gå in på, men visst försöker vi kartlägga de muslimska miljöer där det finns våldsinriktade inslag.

Tio nya tjänster, vad innebär det?

– Väldigt mycket. Det är en stor satsning och en väsentlig resursförbättring, säger Göran Nykvist.

Säpo är och förblir hemligt, men med en något mer öppen profil, förändrad inriktning på verksamheten genom att man rör sig mer ute i samhället och skaffar sig ett större nätverk av informatörer och tipsare, tror man att man bättre skall kunna förebygga terrorattentat.

Förhöjd hotbild
Hotbilden mot svenska intressen är fortsatt låg, men inte mot viss utländsk verksamhet i Sverige, berättar Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo.

– Det finns en något förhöjd hotbild när det gäller amerikanska, brittiska, israeliska intressen och en del utländska intressen i Sverige. Men en sådan här hotbild kan förändras mycket snabbt över tiden. Vi såg Muhammedteckningarna i Danmark till exempel. Då gäller det att vara vaken och snabbt kunna parera och hantera sådana svåra situationer, säger Säpos informationsdirektör.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se