Ryssar folkvandrar till flyttad staty

I Tallinn har den ryskspråkiga befolkningens firande av årsdagen av segern över Tyskland hittills gått lugnt till. Polisbevakningen är enorm efter flytten av den ryska bronssoldaten till en mer undanskymd militärkyrkogård, dit det är folkvandring på onsdagen.

En av flera krigsveteraner på Tallinns militärkyrkogård, där den så kallade bronsstyn numera står, berättar för oss om 23 Rödaarmébrigadens kamp mot Hitler-Tyskland. Uniform och medaljer har han på sig.

Den 9 maj, som är ryssarnas årsdag för segern i andra världskriget, har de ryskspråkiga i Tallinn två ställen att välja mellan.

Många blommor 
De allra, allra flesta går hit. Det är statyn som representerar minnet av de fallna. En verklig folkvandring, naturligtvis uppmuntrad av den senaste tidens uppståndelse kring statyn.

Blomsterhavet är enormt. Störst är kransen i de ryska färgerna, som nyss lades ned av Rysslands ambassadör.

Många bär ett litet organesvart band på kavaj eller bröst, som är en nyinstiftad symbol för den här dagen.

Vita ballonger delas också ut med det ursprungliga monumentet på.

Färre besökare i staden
Förflyttar man sig sedan till den platsen för statyn tidigare stod är där än så länge betydligt färre besökare, trots uppmaningar från en del ryska aktivistgrupper om att gå dit.

Ludmilla är i alla fall en av dem. Hon är upprörd.

– Varför flyttades monumentet två-tre kilometer till en mer otillgänglig plats, frågar hon.

Ludmilla tänker bege sig dit och lägga blommor där också. Det som nu skett kommer att betyda att hatet mellan grupperna ökar, gissar hon.

Mitt på dagen den 9 maj är det mycket folk på benen, liksom tusentalet poliser och ett hundratal utländska journalister. Men än så länge går allt fridfullt till, många heta känslor till trots.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se