Minst 19 döda i bombdåd i Irak

Ett terrordåd skakade på onsdagsmorgonen staden Arbil i Irak. Minst 19 människor uppges ha dödats när en bilbomb exploderade. Staden ligger i de norra, kurdkontrollerade delarna av landet, som har varit förhållandevis förskonade från våldet som har rått i landets centrala delar.

Kvinnor och barn, civila och poliser, dödades när bilbomben exploderade tidigt på onsdagsmorgonen utanför inrikes- och säkerhetshögkvarteret i centrala Arbil.

Säkerheten runt byggnaden är hög och när jag var där för snart två år sedan stod stora cementblock uppställda runt infarten just för att förhindra bilbomber och poliser såg till att inga fordon stannade till på vägen utanför högkvarteret.

Stor materiell förödelse
Ändå lyckades terroristerna utlösa bomben så att delar av byggnaden rasade och en stor krater bildades i vägen. Enligt polischefen i staden hade förövarna gömt 800 kilo sprängmedel under städattiraljer.

Vanligtvis är Arbil en relativt lugn stad där människor rör sig ute på gatan i lugn och ro, där näringslivet blomstrar och dit folk som under Saddam-tiden flydde utomlands, nu flyttar tillbaka.

Det är nästan två år sedan som staden sist utsattes för ett större attentat. Då dödades minst 60 människor i ett attentat mot ett av de två stora kurdiska partierna i staden, KDP.

Cheney besöker Bagdad
Ett år tidigare dödades över 100 människor i ett samordnat attentat mot KDP:s och det andra kurdiska partiet, PUK:s, partihögkvarter. Två män med uppehållstillstånd i Sverige dömdes av Stockholms tingsrätt för inblandning i det dådet.

Det till synes outsinliga våldet i Irak föranledde på onsdagen USA:s vice president Dick Cheney att besöka Bagdad, av säkerhetsskäl som vanligt utan att det var känt i förväg. Besöket ses som ett försök att pressa den irakiska regeringen att anstränga sig ytterligare för att åstadkomma försoning mellan landets olika grupper och därmed bringa stabilitet till landet.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se