Stenålderns sommarturister funna i södra Göteborg

De äldsta spåren av människor i Göteborgsområdet har påträffats på Trollåsen i Askim i södra Göteborg. Det är fynd av flinta från en stenåldersboplats som är 12 000 år gammal, vilket är tusen år äldre än tidigare fynd i området.
Från ett villaområde i södra Göteborg leder en liten gropig grusväg in i skogen och rakt in i stenåldern. Då tillhörde marken inte fastlandet, utan var en en liten karg ö i yttre havsbandet. Kom i båt Inlandsisen täckte fortfarande den största delen av Sverige, men från Trollåsen hade den dragit sig tillbaka. Hit kom folk i båt från kontinenten under sommarhalvåret för att jaga havets läckerheter, som till exempel säl, val och sjöfågel. Jägarnas boplatser Det är boplatser efter de här jägarna man nu har funnit. Arkeologen Louise Olsson står vid det som för 12 000 år sedan var strandkanten och går igenom vad hon har grävt upp. – Jag letar efter bearabetade flintor, säger hon. Det som är mest imponerande är att andelen redskap är rätt stor i förhållande till mängden flinta. Vad betyder det? – Det visar att man kanske inte bara har slagit flinta här, utan att man också kan ha vistats här under en lite längre period, säger Louise Olsson. Ytterligare en pusselbit Fynden på Trollåsen ger ytterligare en pusselbit om Sveriges äldra boplatser, men enligt arkeolog Bengt Nordqvist vid Riksantikvarieämbetet, kan fynden också få betydelse för hur man ser på utvecklingen internationellt. – Speciellt amerikanska kolleger blir väldigt nyfikna i och med att man tidigare har diskuterat att invandringen till den amerikanska kontnienten har skett över en landbrygga över Berings sund. Man har trott att människor varit tvungna att gå över från kontinent till kontinent, säger Bengt Nordqvist. Plus att få reda på att människor faktiskt hade båt.
Annika H Eriksson, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".