Två av tre fasadfärger underkända

Försäkringsbolaget Folksam dömer ut två av tre fasadfärger på marknaden eftersom färgerna angrips av mögel. Efter ett års test av 45 färger avrådde Folksam förra året från att köpa av nio av de 45 färgerna. När nu ytterligare ett år gått har siffran stigit till 30.

Möglande färger är ett stort problem för många husägare. Det vittnar Ove Bäcklund i Norrmjöle utanför Umeå om. Ekot hälsade på när han höll på att måla huset.

– Ja jag har då aldrig sett det förut. Det är först på de sista fem, sex åren som det har kommit, säger Ove Bäcklund.

Fyra olika platser
Folksam har testat 45 vanliga färger. Man har gjort testet på fyra platser i Sverige. Nu har man läst av resultatet efter två års exponering för väder och vind.

Det visar sig att 30 av färgerna har möglat så mycket att Folksam nu avråder folk från att köpa dem. Värst angripna är några alkydoljefärger.

– Jag målar med plastfärg av en anledning. På fasad verkar den klara sig bäst mot mögelangrepp och sprickor, säger Ove Bäcklund.

Jobbet måste göras
Han har vita färgstänk på den blå overallen. Det är lite för kallt för målning, men jobbet ska göras. Ove har valt en typ av fasadakrylat, en av de färger som klarar testet.

Men ingen av de testade färgerna var helt opåverkad av mögel efter två år.

Jan Snaar, miljöchef på Folksam, säger att färgindustrin helt enkelt tillverkar för dåliga färger.

– Det är något som inte fungerar, åtminstone inte i den delen av färgsortimentet, när det gäller att bygga upp ett bra skydd mot mögel.

Inget medvetet fusk
En av de färgproducenter som fått produkter underkända av Folksam är Caparol Färg AB.

– De här färgerna gjordes för två år sedan och det har hänt en del saker efter det, säger Dick Andreasson, vd för Caparol Färg AB.

– Det finns ju inget färgföretag som medvetet försöker fuska med det här eftersom vi vet hur svår fråga det är och hur mycket fokus det är just den biten, fortsätter Dick Andreasson.

Så här säger Ove Bäcklund i Norrmjöle om det:

– På ett sätt har ju kanske färgfabrikanterna lyckats. Nu ska vi köpa till en massa tvättmedel och avgifta mot svamp- och mögelangrepp. Så de lyckas ju sälja för tusen kronor till så fort någon ska måla om.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se