21 dödade i flyganfall i Afghanistan

I Afghanistan uppges minst 21 civila ha dödats i samband med amerikanska flyganfall mot misstänkta talibanfästen.

Uppgifterna om antalet döda civila, däribland kvinnor och barn, kommer från guvernören i Helmand-provinsen i söder. Han säger att talibaner har sökt skydd hos civila i samband med strider mot amerikanska specialstyrkor och afghanska armésoldater. De civila dödsoffren ska ha krävts när amerikanskt flyg anföll området.

Fem bostadshus träffades i anfallet
En lokalinvånare sa till amerikanska nyhetsbyrån AP att fem bostadshus träffats av de amerikanska flyganfallen. Samhället som angreps ligger i ett område känt för militanta islamister såväl som för opiumproduktion.

USA säger att man är mitt uppe i en intensiv operation för att eliminera talibaner och andra extremister för att sedan kunna påbörja återuppbyggnadsprojekt.

Enligt afghanska myndigheter har 90 civila dödats i attacker från västliga trupper de senaste två veckorna.

USA betalade anhöriga
I går, tisdag, bad USA om ursäkt och betalade kompensation till anhöriga till de 19 människor som dog när amerikanska soldater i mars urskiljningslöst öppnade eld efter en självmordsattack mot deras konvoj nära staden Jalalabad.

President Hamid Karzai är under hård inrikespolitisk press att minska antalet civila dödsfall vid utländska militäroperationer, även om människorättsgrupper säger att de flesta civila dödsfallen är ett resultat av talibanernas attacker.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se