Tusentals bankkort byts ut

Bedrägeriförsöket mot kontokortskunder växer i omfång. Nu byter flera banker ut tusentals av sina kunders kort för säkerhets skull. Hur många kunder som råkat ut för bedrägeriet är ännu oklart.

– I dagsläget har vi uppgifter om att ca ett 50-tal kunder drabbats, säger Magnus Pettersson som är chef för banken Nordeas kortverksamhet.

Nordea är en av de banker som märkt att deras kunder kan ha drabbats av kortbedragare. De upptäckte detta för någon vecka sedan, och sedan har härvan växt i omfång.

Det som man tror hänt är att bedragare stulit kortuppgifter från ett kassasystem, för att sedan kopiera dem och göra falska kort. – Det vi har uppgifter om är att dessa kortnummer stulits ur en kassadatabas.

Vad betyder det?

– Vi har inte exakta uppgifter om hur det här har gått till men troligtvis är det ett insiderjobb där någon har gått in och stulit kortuppgifterna. Det är troligen ett system som används av flera butiker, säger Magnus Pettersson.

Nordea byter nu ut tjugo tusen av kundernas kontokort, SEB byter ut tiotusen kort och Handelsbanken byter ut närmare fem tusen kort.
Det är så många av deras kunder vars kontouppgifter kan finnas med i det datasystem där bedragarna stulit kortinformationen - och därför tar bankerna det säkra före det osäkra. Bankerna har också gjort en polisanmälan för att utreda om brott begåtts.

Osäkert hur många som drabbats
SEB vet ännu inte hur många kunder som faktiskt drabbats och det vet inte Handelsbanken heller. Swedbank uppger att de inte märkt några mängder av bedrägeriförsök. Där är det några företagskortkunder som har drabbats.

Alla fyra storbanker har gjort polisanmälan för att utreda brott och samtliga uppger att kunderna ska hållas helt skadeslösa om de upptäcker att de utsatts för bedrägeri och kunderna uppmanas kontakta sina respektive banker.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se