Kraftigt höjda bostadspriser

Priset för att köpa en bostad har ökat kraftigt de senaste tolv månaderna. Bostadsrätterna har stigit med 21 procent och villor med fem procent enligt en sammanställning som presenterades idag.

22-årige Johan Quiding som hyr en etta i andra hand med en kompis säger att han inte råd att betala sådana priser som på de lägenheter och villor som visas på skyltfönstret till Fastighetsbyrån.

Prisökningen de senaste tolv månaderna är stor, framför allt när det gäller bostadsrätter, där prisuppgången är 21 procent.

För få bostäder till salu
Det gör att genomsnittspriset i landet på bostadsrätt är 1 292 000 kronor, enligt Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån och Mäklarsamfundet.

Fastighetsmäklaren Robert Laigar har sålt bostäder i 16 år och han säger att prisuppgången framför allt beror på att det finns för få bostäder till salu.

– Det är ju fortsatt bostadsbrist. Det finns fler köpare än säljare. Det byggs för lite, helt enkelt. Folk har för lite att välja på när de ska köpa nytt boende.

Vad betyder det för priset?

– Det gör ju att det driver upp priserna. Finns det fler köpare än säljare så blir det mer konkurrens om de bostäder som är till salu.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se