Färre bokar sista minuten-resor

Det blir allt mindre vanligt att svenskarna bokar sista minuten-resor. I stället bokar vi resorna allt tidigare och är också beredda att betala mer för det.

Fredrik och Ulla Rung har precis bokat sin resa till solen.

– Thailand i november, vi har aldrig varit där, säger Ulla.

Vad har ni för förväntningar?

– Att det är trevligt och vackert, säger Ulla.

Varför väntar ni inte till sista minuten?

– I vår ålder vill man vara säker på att man får ett ställe som passar en. Med sista minuten kan hamna på dåliga hotell och sånt. Vi anser oss ha råd att åka utan att ta sista minuten, säger Fredrik.

Enligt resetidningen Vagabond så har sista minuten resandet mer än halverats dom senaste tio åren. Hos en av de största researrangörerna var omkring 20 procent av alla resor som såldes för tio år sen just sista minuten - idag är det färre än tio procent och den trenden bekräftas även av flera andra researrangörer som Ekot varit i kontakt med.

Medveten strategi
Och det här är delvis resultatet av en medveten strategi från resebolagens sida. Joakim Eriksson, informationschef på Ving.

– I grund och botten så är faktiskt sista minuten resan en förlustaffär för oss researrangörer. Men vi vill alltid gärna flyga med fullt flyg, så vi ger hellre bra rabatter på de sista platserna än att platserna går tomma.

– Men i förlängningen så vill vi ju inte ha några sista minuten resor. Man vill ha ett sådant utbud av resor som passar efterfrågan. Är vi duktiga på det så blir det faktiskt inte så mycket sista minuten resor, säger han.

Slut
Resebolagen säljer nu resor som aldrig förr och enligt flera bolag håller resorna till en del turistmål i sommar på att ta slut. Men resor går alltid att få tag på. Tobias Larsson Chefredaktör på resetidningen Vagabond

– Genom att resorna börjar ta slut eller det börjar blir tjockt på flygen, så kanske folk känner att de vill boka. Men vill man komma iväg till Medelhavet och inte är så noga med vart man åker, då finns det resor speciellt om man också kollar upp reguljärflyget, säger han.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se