BBC-journalist fånge hos extremistgrupp

Nästan åtta veckor efter att han försvann säger sig nu en palestinsk extremistgrupp hålla den brittiska BBC-journalisten Alan Johnston fången. Gruppen har släppt bilder som den påstår bevisar detta och ställer också krav för att släppa honom.

Extremistgruppen kallar sig för the Army of Islam och är en av de radikala militanta grupperna i Gaza. Organisationen publicerar ett videoklipp på en islamsk hemsida, och materialet har också lämnats till tv-kanalen al-Jaziras Gazakontor.

Visar legitimation
Klippet visar bland annat bilder av Alan Johnstons BBC-legitimation. Däremot finns det inga nytagna bilder som visar Johnston i fångenskap, eller som för den delen verkligen bekräftar att han fortfarande lever.

För cirka en månad sedan förekom uppgifter om att 44-åringen skulle ha dödats, men det kom aldrig några bekräftelser på detta. Istället har det brittiska radio-och tv-bolaget fortsatt sina efterforskningar och fortsatt kräva hans frisläppande.

Brittiska utrikesdepartementet säger sig undersöka de nya uppgifterna.

Spekulerats om krav
Det här är första gången någon grupp ger sig tillkänna när det gäller Alan Johnston. Det har länge spekulerats om vilka krav kidnapparna har, till exempel pengar och eventuellt en landremsa i Gaza.

Men på onsdagen kräver denna grupp att en palestinsk-född islamsk präst ska släppas av brittiska myndigheter. Mannen anklagas i Storbritannien för att ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se