Europaparlamentet kritiserar Ryssland

Europaparlamentet riktar hård kritik mot Ryssland för dess agerande i konflikten om det sovjetiska krigsmonumentet i Tallinn. I en debatt i parlamentet på onsdagskvällen gav europaparlamentarikerna ett mycket starkt stöd för Estland och uppmanade Ryssland att inte försöka splittra EU.

– EU måste stödja Estland och Polen som båda har problem med Ryssland. Solidariteten inom unionen är viktigare än avtal om olja och gas, sa liberalen Graham Watson från Storbritannien.

Behandla alla lika
Mittenpolitikern Brian Crowley från Irland ansåg att EU måste göra klart att förutsättningen för handelsförbindelser är att Ryssland behandlar alla EU-länder lika.

Nils Lundgren, Junilistan dundrade vidare mot Rysslands inblandning i den estniska konflikten om det sovjetiska krigsminnesmärket i Tallinn.

– Estland är en fri självständig nation den ligger inte i den ryska intressesfären. Den är inte en rysk lydstat.

Ställa in
Den 18 maj möts EU och Ryssland vid ett toppmöte i Samara i Ryssland för att göra ett nytt försök att starta förhandlingar om ett samarbetsavtal. Men flera europaparlamentariker uppmanade EU:s ledning att ställa in mötet tills vidare.

Moderaten Gunnar Hökmark sa i debatten igår kväll att Ryssland inte kan hunsa vissa EU-länder och förhandla med andra.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se