Lugna protester i Tallinn

Natten mot torsdagen i Tallinn har varit lugn. De fruktade oroligheterna på den ryska årsdagen för segern i andra världskriget uteblev.

Vår korrespondent kunde konstatera att protesterna istället tog sig andra former på den forna platsen för den kontroversiella bronssoldaten, som alltså numera står på en militärkyrkogård en bit bort från stans centrum.

Lugna protester
Vemodig sång, blommor, ballonger med texten ”vi är stolta, vi minns”. Protesterna bland dem som under gårdagskvällen ändå samlades på den omstridda bronssoldatens forna plats i Tallinn var stillsamma. Maria, som anförde den här sången, var upprörd över att just kring minnesdagen för fallna ryska soldater grävde regeringen upp kropparna kring monumentet för att examinera dem.

Gårdagen gick nu fredligt till. För den skull kan inte Estland andas ut. En öppet ifrågasättande debatt kring regeringens hantering av affären med bronssoldaten har satt igång.

”Kunde försökt förklara”
Kadri Liik till exempel, ledare för det fristående Institutet för försvarsstudier, Rysslandsspecialist, mångårig tidningskorrespondent i Moskva. Regeringen borde ha gått annorlunda till väga, säger hon.

– Statsministern och regeringen kunde till exempel på ett långt tidigare stadium ha skrivit i ryska tidningar om sin syn på bronssoldaten.

– De kunde försökt förklara, brytt sig. Inget sånt skedde. Hela integrationspolitiken gentemot de 300 000 ryssarna i Estland är misslyckad, säger Kadri Liik. Bara de lär sig estniska ordnar det sig, tror man.

Händelserna i Tallinn visar hur illa det går om man inte politikerna medvetet vänder sig till de ryska invånarna. Den förr för somliga ester nästan hädiska åsikten hörs nu allt oftare.

Bengt Lindroth, Tallinn
bengt.lindroth@sr.se