Stora förhoppningar bland gruvarbetarna

På onsdagskvällen började gruvarbetarna i Malmfälten att arbeta igen efter tre dagars strejk. Förhoppningarna att få upp lönerna i de nya förhandlingarna var stora när kvällsskiftet gick av.

En av de hoppfulla var Roland Stenmark som tror att parterna kommer att närma sig varandra eftersom de båda vill hålla produktionen igång.

– Det är skönt att komma igång med produktionen igen. Vi får hoppas att parterna kommer överens.

Vad tror du händer nu då när det ska bli nya lokala förhandlingar?

– Jag tror att parterna lär komma överens.

Varför tror du det?

– Jag tror att bägge har en vilja att hålla produktionen uppe och det räcker för mig.

Men ni står rätt långt ifrån varandra, från 800 kronor till fyra tusen kronor?

– Jag tror att det löser sig. Det är inga problem. Summorna är vad de är nu men vid förhandlingar så närmar de sig nog varandra.

På torsdagseftermiddagen sätter sig fackklubbarna och LKAB vid förhandlingsbordet för att på nytt försöka komma överens om lönerna för dom närmare två tusen gruvarbetarna i Svappavara, Kiruna och Malmberget.

Men frågan är om företaget och de strejkande är så mycket närmare varandra i dag än i förra veckan när de lokala förhandlingarna avslutades i oenighet.

Centrala avtalet gäller
Även om det nu kan bli frågan om en annan fördelning av lönepotten - där facket får mer att säga till om - så är företagets linje alltjämt att det inte kan bli tal om några lönelyft utöver det centrala avtalet - och det är långt ifrån de strejkandes krav på 4 000 kronor mer i månaden.

Så här sa LKAB:s personaldirektör Mats Petterson sent på onsdagskvällen.

– Vi har nu kommit fram till att vi kommer återuppta de lokala förhandlingarna. Vi har ju ett centralt avtal som anger vad det är vi ska förhandla inom och det är naturligtvis det som gäller fortfarande.

Men de gruvarbetare som i går lämnade kvällsskiftet räknar ändå med att LKAB måste erbjuda något mer, nu när förhandlingarna får en nystart. Och hotet om strejk är bara tillfälligt undanröjt, menar Kjell Nilsson som gick av kvällskiftet i går.

– Jag vet inte om någon tror på fyra tusen kronor, det har nog aldrig varit realistiskt. Men om företaget erbjuder noll kronor måste vi ju ha nåt motbud.

Är ni beredda att gå ut i strejk igen om ni inte är nöjda?

– Ja, nu vet vi ju hur det går till så jag tror det är lättare andra gången om det skulle behövas.

Sören Granath
soren.granath@sr.se
Magdalena Martinsson SR Norrbotten magdalena.martinsson@sr.se