Kina kan få värsta vädret på tio år

Kinesiska myndigheter varnar nu för att klimathotet är allvarligt och säger sig redan se konsekvenserna i form av extrema väderförhållanden.

Kinas toppmeteorolog varnar för att det här året kan bli det värsta på tio år, med torka, översvämningar och tyfoner.

Temperaturerna i Kina kommer att bli högre i år, och de tropiska stormarna förväntas bli fler än förra året, det sa chefsmeteorologen Zheng Guoguang på en konferens här i Peking enligt rapporten i den statskontrollerade tidningen China Daily i dag.

Nya varningssystem
Klimatförändringarna beräknas drabba olika delar av Kina på olika sätt, både med svår torka och ökad risk för översvämningar.

Myndigheterna säger sig ha förberett sig för mer extremt väder genom att sänka vattennivån i den enorma kraftverksdammen Tre klyftor i Yangtzefloden. De ska också ha installerat varningssystem för att övervaka väderförändringarna.

Osäker framtid
Både den kinesiska regeringen och vanliga människor verkar mer och mer medvetna om klimathotet. Problemet för de flesta människor är att osäkerheten om framtiden ändå är så stor. Vad händer om jag inte får något jobb, har jag råd att åka till sjukhuset, och hur ska vi kunna ge barnen en utbildning?

De här elementära problemen fortsätter att bekymra Kina samtidigt som man kommer allt närmare att gå om industrilandet USA som världens största utsläppare av växthusgaser.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se