Börsen vill att Carnegie förklarar sig

Stockholmsbörsen fortsätter att utreda finansbolaget Carnegies affärer, sedan det visat sig att värdet på bolagets handelsportfölj varit uppblåst med flera hundra miljoner kronor.

– Det är alltid allvarligt om det är så att ett börsnoterat bolags siffror inte stämmer. Det är också allvarligt om man ser till att det är en aktör som är ett värdepappersinstitut, säger Anders Ackebo, som är övervakningschef på Stockholmsbörsen.

Det var i tisdags som det avslöjadet att värdet på Carnegies handelsportfölj inte stämde.

Förändrat siffrorna

Enligt bolaget självt hade tre anställda mäklare försökt förbättra siffrorna för handeln med optioner det senaste året, genom att utställda optioner undervärderats och innehavda optioner övervärderats.

Totalt ska det handla om 370 miljoner kronor som helt enkelt inte finns.

Den före detta chefen själv säger i en intervju i Dagens industri att detta är ren smutskastning från Carnegies sida, som bottnar han själv sa upp sig för en månad sedan för att starta upp en konkurrerande verksamhet. Han har följt alla interna regler, säger han.

På Stockholmsbörsen vill man nu veta mer.

– Vi vill veta vilka belopp det är fråga om, om de bakomliggande omständigheterna och ungefär hur det har gått till.

Affären väcker också frågor om Carnegies interna kontroll.

Enligt börsen det var nämligen inte bolaget som upptäckte att allt inte stod rätt till, utan det var först efter att Stockholmsbörsens övervakningsavdelning kontaktat dem, som de reagerade.

– Vi har initierat utredningen, som har dragit igång där

Hur upptäckte ni det?

– Det kan jag inte ge dig information om. Det är en del i vår övervakning. Det har bedrivits en ganska avancerad övervakning, som gjort att vi fått ögonen på det här, säger Anders Ackebo, övervakningschef på Stockholmsbörsen.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se