Brister i väderprognoser på webben

SMHI:s datoriserade prognoser som presenteras på SVT:s och många tidningars webbsidor kontrolleras inte av någon meteorolog innan de läggs ut. Därför uppstår också många missvisande prognoser.

Pressfotografen Håkan Sjöström i Norrköping är en av dem som har synpunkter på SMHI:s väderprognoser.

– Det är prognoser som är helt galna. Om jag till exempel ska på en fotbollsmatch i mitt yrke, och så står det att det ska bli soligt men det blir hällande regn, så har jag inte den utrustning som krävs för att jag ska kunna sköta mitt jobb. Händer det flera gånger så blir man ju tokig, säger han.

Det handlar om de kommunväderprognoser som är framtagna på automatisk väg och som läggs ut på SVT:s och tidningars hemsidor. Mest otillförlitliga kan prognoserna bli under våren i kustnära kommuner.

Meteorologer kontrollerar inte
Inför publiceringen i papperstidningarna har en meteorolog hunnit kontrollera prognoserna och kanske också justerat orimligheter. Men i det tidigare skedet när prognoserna ska läggas ut på webben förekommer ingen kontroll.

Kjell Lund är ansvarig för medieprodukter på SMHI. Han säger att frånvaron av meteorologens bedömning är en orsak till att det kan bli fel på webbprognoserna

– I radio och tv kan man vara lite svepande och säga att det kommer torsdag, fredag eller lördag, säger han.

Svårt med lokala prognoser
Det kan också vara svårt att presentera en lokal prognos. I ett riksperspektiv har folk mer förståelse för avvikelser. Så det finns saker att ta itu med, säger Kjell Lund på SMHI.

– Som det ser ut nu så kan det se ut som att det är väldigt säkert, fast vi kanske vet att prognosen är osäker. Att hitta ett sätt att visa säkerheten eller osäkerheten på hos prognoserna är det vi måste lägga mer krut på, säger han.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se