Idrottens två stora kan bli en

Frågan om hur svensk idrott ska organiseras verkar återigen bli en fråga för debatt. I helgen håller Riksidrottsförbundet stämma och inför mötet har flera stora idrottsförbund lagt en motion för att se över organisationen.

Idag är Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté SOK två helt separata förbund men många vill att de två organisationerna ska bli en.

Karin Mattsson är ordförande i Riksidrottsförbundet tycker att det är bra om det görs en översyn.
- Jag känner mig övertygad om att det finns saker som vi kan göra bättre och se om  vi använder resurserna både ekonomiska och personella på ett bra sätt.

- Samhället och omvärlden står ju inte stilla och inte den verklighet vi lever i heller och våra medlemmar. Då vore det väl konstigt om inte vi också kunde se om vi kunde jobba bättre, säger Karin Mattsson.

Fem förbund vill ha förnyelse
Flera utredningar och motioner har tagit upp frågan om svensk idrotts organisation tidigare. 
Inför riksidrottsmötet i Örebro i helgen föreslår fem stora förbund, fotboll-, skid-, friidrott-, sim- och ishockeyförbundet att hela organisationen ses över.

Förbunden menar att det måste vara tydligt vem som gör vad i de organisationer som idag styr Idrottssverige, det är  helt avgörande om Sverige ska fortsätta att skörda sportsliga framgångar, skriver de i motionen.

Och mellan raderna finns tanken om att det borde finnas en stark organisation som styr Idrottssverige, inte som idag två.

Ekonomin ett problem
Genom att uppträda som en organisation skulle Sverige kunna få större genomslagskraft vid ansökningar till större sportevenemang, menar de fem förbunden bland annat.

Ekonomin är en del i varför förhållandet mellan SOK och RF under åren ibland varit ansträngt.

SOK står för satsningarna på elitidrotten, och de förbund som deltar i de olympiska spelen, medan RF har ett mycket bredare stöd som går också till de icke olympiska sporterna och de mindre förbunden.

Många mindre förbund befarar att stödet till dem kan minska om det blir en sammanslagning.

SOK säger nej
För ungefär en månad sen sa Sveriges olympiska kommitté nej till motionen men i helgen väntas riksidrottsförbundets ombud  rösta ja.

Och då hoppas ordförande Karin Mattsson på en tydlig majoritet.

- Ja om det blir ett ja så hoppas jag att det blir ett tydligt ja. Så att det inte blir  55 – 45, eller att det står och väger. Utan det är ju alltid mycket bättre, oavsett vad det är för beslut, att det finns en klar majoritet eller helst en enighet så klart, säger Karin Mattsson.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se