Viktigast för unga att ha ett jobb

Många ungdomar drömmer om ett jobb som egen företagare, fotograf eller designer. Det visar en attitydundersökning som Ams har låtit göra för att ta reda på ungdomars syn på arbetsmarknaden.

Projektledaren Sara Damber säger att det finns en sak som förenar alla unga och som står högst upp på önskelistan.

– Det som är viktigast för samtliga ungdomar, oavsett om man är 17-18 år och har gått ur gymnasiet eller äldre, är faktiskt att ha ett jobb, oavsett om det är ett drömyrke eller inte. Jobbet är mest centralt. Det är viktigt att framhålla. Ibland kan vi i vuxenvärlden säga att dagens ungdomar inte vill jobba eller de vill bara ligga på sofflocket, men det är inte den syn jag får när jag läser ungdomarnas svar, säger Sara Damber.

Underskattar erfarenhet
En annan intressant sak som kom fram, säger Sara Damber, som gjort undersökningen, är att väldigt få tror att erfarenhet från arbetslivet är viktigt.

Ungdomarna trodde mera på kontakter och utbildning, men hos företagen är just erfarenhet från tidigare jobb, efter personliga egenskaper, det viktigaste vid en anställning.

Svårt få första jobbet
Carin Segersten i Luleå har läst beteendevetenskap och är arbetslös nu. Hon tror att just hennes brist på erfarenhet som gör att det går trögt att hitta ett jobb.

– Det finns inte så många jobb att söka och bland de som finns vill arbetsgivarna ha arbetslivserfarenhet. det är svårt när man är nyutbildad, säger Carin Segersten.

Sara Damber menar att det också viktigt att försöka skaffa sig kontakter med arbetslivet genom sommarjobb, praktik eller extrajobb.

– Kontakter innebär inte att man står och minglare på en fest. Det är de man har själv, kamrater, kusiner, deras föräldrar . Man får vara lyhörd och ha med sig det den dag man ska söka jobb, säger Sara Damber, projektledare på Ams.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se