”Jag blev regeringens hackkyckling”

Statsminister Göran Persson förvarnade demokratiminster Britta Lejon om att han skulle avsätta henne bara några timmar före presskonferensen i tisdags, berättade Britta Lejon när hon på lördagen gjorde sitt första framträdande efter beskedet om hennes avgång. Om den omfattande kritiken mot henne som minister säger Lejon att hon blivit utsedd till regeringens hackkyckling.
Britta Lejon har kritiserats för att de stora planer regeringen haft på demokratiområdet inte lett till så många handfasta förslag när politiken väl skulle förverkligas. Valdeltagandet har också sjunkit i år, trots att den uttalade målsättningen var den motsatta. Britta Lejon antyder i försiktigt kritiska ordalag att det är Göran Perssons ansvar att regeringen inte fattat fler beslut på hennes område, men säger att hon är stolt över vad hon åstadkommit. Göran Perrson har inte förvarnat Britta Lejon om att hon skulle avsättas. Själv ville hon gärna fortsätta och det var först några timmar före presskonferensen i tisdags som statsministern hörde av sig med beskedet.
Tomas Ramberg
Lyssna på hela lördagsintervjun med Britta Lejon på Ekots hemsida

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".