Carnegie skriver ner halvårsresultatet

Stockholmsbörsen fortsätter att utreda finansbolaget Carnegies affärer sedan det visat sig att värdet på bolagets handelsportfölj varit uppblåst med flera hundra miljoner kronor.

– Vi vill veta vilka belopp det är fråga om totalt, de bakomliggande omständigheterna och hur det har gått till, säger Anders Ackebo, övervakningschef på Stockholmsbörsen.

Skriver ner halvårsresultatet
Det handlar alltså om minst 370 miljoner kronor som helt enkelt aldrig existerat. Carnegie räknar nu med att man måste skriva ned halvårsresultatet med ungefär 128 miljoner kronor.

Enligt bolaget självt så har tradingchefen och två anställda mäklare försökt förbättra siffrorna för handeln med optioner det senaste året, genom att utställda optioner undervärderats och innehavda optioner övervärderats.

Säger sig ha följt reglerna
Den före detta tradingchefen själv säger i en intervju i Dagens industri att detta är ren smutskastning från Carnegies sida som bottnar i att han själv sa upp sig för en månad sedan för att starta upp en konkurrerande verksamhet. Han har följt alla interna regler, säger han.

Affären väcker också frågor om Carnegies interna kontroll. Det var först när Stockholmsbörsen kontaktade bolaget som man reagerade, säger Anders Ackebo.

– Vi har initierat en utredning som är igång.

Hur upptäckte ni det?

– Det kan jag inte säga eftersom det är en del av vår övervakningsverksamhet, men jag kan säga att det har bedrivits ganska avancerad övervakning och sedan har vi fått ögonen på det här, säger Anders Ackebo, övervakningschef på Stockholmsbörsen.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se