Litet resultat av Schymans påtryckningar

Under ett par månader har frontfiguren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, agiterat för fler kvinnor i börsföretagens styrelser på ett tiotal bolagsstämmor. Det konkreta resultatet är magert.

Inte någonstans röstade aktieägarna in någon kvinna utöver vad som hade förslagits i förväg.

Gudrun Schyman tycker att hon trots allt fått visst stöd.

– Många kommer fram lite i smyg och säger att det är bra, en del män men framför allt kvinnor. På damtoaletten är stödet massivt, det ska jag säga.

På torsdagen träffade Gudrun Schyman en av näringslivssveriges nya fixstjärnor Cristina Stenbeck, 30 år, och pinfärsk ordförande i Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik.

Inte heller där röstades någon mer kvinna än Cristina själv, in i styrelsen.

Började hos Investor
Schymans korståg mot den manliga dominansen i bolagsstyrelserna började i slutet av mars hos en annan känd finans- och industrifamilj, Wallenbergarnas Investor.

I kraft av nybliven aktieägare med en aktie i varje bolag, har Gudrun Schyman upprepat budskapet att företagen blir lönsammare om fler kvinnor kommer in i styrelserna.

Det visar forskning och fakta, hävdar hon.

– Det finns forskning som har gjorts på universitet och i andra länder och det las fram en sammanställning av forskningsrapporter tidigare i år.

Den rapporten har blivit ganska nagelfaren för att vara tunn och inte ha så klara samband. Är det något annat forskningsstöd, som du lutar dig mot?

– Jag tror att det finns en hel del rapporter utomlands och det finns forskning som visar på när kunskaper och erfarenheter får genomslag om man tar in grupper som tidigare inte har varit inne, säger Gudrun Schyman.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se