Skadestånd för utebliven förskoleplats

Uppdaterad 8:05
Föräldrar som inte får förskoleplats till sina barn i tid ska få rätt till ekonomisk kompensation. Det föreslår en arbetsgrupp från folkpartiet.

Garantin i sig räcker inte, säger Karin Pilsäter, som leder arbetsgruppen.

– Vi har haft den i tio års tid, men det är vissa kommuner som systematiskt struntar i den och som aldrig uppfyller den. Som förälder har man inget att sätta emot. Vi vill skärpa innebörden i barnomsorgsgarantin, så att man har rätt att vända sig till någon annan för att försöka lösa det och skicka räkningen till kommunen, säger folkpartisten Karin Pilsäter.

Kommunen får betala
Om inte barnet har någon plats i förskola när mamma och pappa ska börja jobba, som gör att de får ordna omsorgen på annat sätt, så ska det bli kommunen som får stå för kostnaden.

På så sätt hoppas folkpartiet öka trycket på kommunerna så att de planerar bättre.

När de bygger nya bostadsområden bör de också tänka på att det kan flytta in barn som behöver förskoleplatser.

Alliansstöd
Övriga partier inom den borgerliga alliansen ställer sig också bakom förslaget.

Folkpartiet ser det också som en viktig jämställdhetsfråga. Det är oftast är kvinnan som får stanna hemma längre och därför blir ett osäkert kort för sin arbetsgivare.

– Det blir ett kritiskt ögonblick när man återetablerar sig på jobbet efter föräldraledigheten. Är man då ett osäkert kort, som kanske inte alls kommer eller blir väldigt mycket borta, eller jobbar deltid. Då halkar många kvinnor efter i utvecklingsmöjligheter och löneutveckling. Det är därför vi har fokuserat på den här perioden. det är viktigt att vi stärker kvinnors position på arbetsmarknaden efter en föräldraledighet, säger Karin Pilsäter.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se