Klart med pengar till Irak i två månader

Det amerikanska representanthuset beslutande natten till fredagen att ge extraanslag till krigen i Irak och Afghanistan, men bara för två månader.

– Det finns två klockor. En som tickar här i Washington och en som tickar där i Irak. Tiden håller på att rinna ut, sa president George Bush, som är mycket irriterad över att representanthuset i natt med 221 röster mot 205 beslutade att bara ge pengar till USA:s militära operationer i Afghanistan och Irak i ytterligare två månader.

Sedan måste presidenten komma tillbaks till kongressen och redovisa framgångar innan man tar ställning om ytterligare pengar.

Hotar med veto
Nattens beslut kan ses som det senaste utspelet i den utdragna maktkampen mellan den demokratiska majoriteten i kongressen och Vita huset om pengar till krigen.

– Jag kommer att lägga in mitt veto till även det här beslutet om det når mitt skrivbord, lovade president Bush.

Pentagon säger att de uteblivna extraanslagen till Irak redan gjort att pengar måste omdisponeras, beställningar skjutas upp och inom några veckor blir läget krisartat om inte kongressen och Vita huset enas.

Redan i slutet av juli måste president George Bush redovisa vilka framsteg som nåtts innan ytterligare medel beviljas.

Republikaner mot
Presidenten möter nu också allt större opposition mot Irakkriget i sitt eget parti.

På torsdagen framkom det att en grupp republikanska kongressledamöter i tisdags hade ett hemligt mötte med presidenten, där de sa att om inte tydliga framgångar nås i Irak innan september, kommer de inte längre att kunna stödja kriget.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se