Åklagaren överväger åtal mot Pirate Bay

Minst två av de tre frontpersonerna bakom fildelningssajten The Pirate Bay kommer att åtalas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen, säger åklagaren Håkan Rosvall.

– Vi har haft ABBA, vi har haft Ace of Base, vi har haft Europe och The Hives. I dagsläget är det väl snarast fråga om att det är The Pirate Bay som är det stora varumärket när det gäller musik och underhållning internationellt, säger Daniel Johansson, fildelningsforskare i Hultsfred.

Killarna i The Pirate Bay berättar för ett tysk-engelskt tv-team i filmen ”Seal this film” om hur

polis och åklagare slog till mot deras servrar för ett år sedan.

Intresset för The Pirate Bay ökade rejält efter tillslaget, inte minst i utländska medier.

– Många utländska tidningar skriver om The Pirate Bay och fenomenet kring den svenska fildelningen. Vanity Fair kallade det för ”den svenska fildelningssynden”.

Minst två av de tre frontfigurerna bakom sajten The Pirate Bay kommer att åtalas, säger åklagaren Håkan Rosvall. Men det verkar inte påverka dem som olagligt fildelar på nätet.

På två år har de som fildelar ökat från nio till fjorton procent i Sverige, visar helt nya siffror från World Net Institute, som bygger på intervjuer med 2 000 personer. En miljon svenskar över 18 år använder bland annat fildelningsprogram för att hämta hem musik, film och spel till sin dator.

– All den här publiciteten är förmodligen positiv för The Pirate Bay i nuläget.

Vilka är det negativt för?

– Det är naturligtvis negativt för de rättighetsägare vars material läggs upp och delas ut. Den privata fildelningen och piratkopieringen påverkar intäkterna för rättighetsägare negativt, säger Daniel Johansson, fildelningsforskare.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se