Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

”Socialtjänsten lyssnar inte på unga”

Publicerat söndag 20 oktober 2002 kl 17.06
Nu ska ungdomar som är eller har varit placerade inom Socialtjänsten få en mer framträdande roll och det gäller hur deras behov ska tillgodoses och hur forskningen kring dem ska bedrivas. Under flera år har det varit känt hos Socialstyrelsen att kunskapen är för dålig bland socialtjänstens personal.
En av dem som åkt ut och in på institutioner under flera års tid är Malin Johansson. – De har inte lyssnat. En annan stor brist, är bristen på kunskap och hur man kommunicerar med barn och ungdomar. Ekot träffar Malin Johansson på en restaurang i Stockholm. Hon har långt mörkt hår och är svartklädd med en lila sjal runt halsen. Hon smälter lätt in bland de övriga matgästerna. Inget i hennes yttre avslöjar hennes svåra bakgrund. Vid 14 års ålder missbrukade hon redan amfetamin, vid 16 blev hon gravid med en annan narkoman och vid den tiden hade hon även varit placerad i fosterhem och öppen och slutenvård över 15 gånger. Idag lever hon ett ordnat liv, men hon är besviken på socialtjänsten. Hon menar de många gånger inte hade en aning om vad det var för vård hon var i behov av. – Ofta har de suttit bakom ett skrivbord och sett allmänt så där ”vad ska vi göra nu” ut. Men det har ju inte funnits något större intresse utan snarare ”oj vad ska jag göra av dig nu”. Men nu är förändring på gång. Inte minst sen det framkommit i en studie att bara drygt 15 procent av landets sociltjänstchefer tycker de har bra inblick i vilka effekter en viss insats ger. Socialtjänsten ska framöver bli mer kunskapsbaserad och mindre baserad på godtycke. Ungdomarnas erfarenheter ska dokumenteras och de ska få inflytande över dels sin egen vård, dels hur forskningen kring dem ska se ut. Anders Printz är projektledare för programmet nationellt stöd till kunskapsutveckling på Socialstyrelsen: – Att man kan redovisa för den enskilde, för en familj som blir föremål för socialtjänstens insatser. Det innebär också att man kan ställa krav på socailtjänsten och att man kan fråga: ”Vad grundar ni det här på?”. Det är huvudperspektivet i de här frågorna.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".