Ny västvänlig regering i Serbien

Serbien fick på fredagen en ny regering bestående av de reforminställda och västorienterade partierna. En långvarig politisk kris är därmed över och förhandlingarna med EU kan återupptas.

I tre månader har Serbien varit utan regering. Nu finns en ny regering som i princip är den gamla regeringen.

Presidenten Boris Tadics västorienterade Demokratiska partiet , avgående premiärministern Vojislav Kostunicas måttligt nationalistiska Serbiens demokratiska parti samt reformistiska G17+.

De tre partierna är oense om mycket men har ändå en gemensam plattform i sina strävanden mot reformer och i samarbetet med väst, och med väst menas EU och krigsförbrytardomstolen i Haag.

Regeringen bildades i elfte timmen. Nu kan EU återuppta förhandlingarna om ett samarbetsavtal med Serbien men det hänger fortfarande på hur pass aktivt Belgrad samarbetar med krigsförbrytardomstolen.

Kravet är starkare än tidigare att Serbien överlämnar den förre generalen Ratko Mladic, anklagad för folkmord.

Det var parlamentsvalet i januari som ledde till ett politiskt vakuum, supernationalistiska Serbiska radikala partiet blev valets vinnare men hittade inte något parti att samregera med.

USA välkomnade i dag att Serbien får en demokratisk regering och att de radikala hålls borta. Det blir inte lätt för regeringen när nu Kosovos framtid ska avgöras av FN:s säkerhetsråd.

 

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se