Kvinnojour friades för att ha gömt barn

Det blev friande domar för de tre medarbetare på kvinnojouren i Tranås. De hade åtalats för att i sex år ha gömt en mamma med barn, trots att pappan tilldömts vårdnaden. Många kvinnojourer runt om i landet följde domen.

Ingela Engstrand är en av dem som friats från misstankar om medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

– Hurra, härligt! Det är en bekräftelse på att vi har gjort rätt, säger hon.

Det var inte bara inne på Eksjö Tingsrätt som det jublades idag. Många kvinnojourer runt om i landet följde också domen.

Applåderade
Ingela Reuthammar och hennes kollegor på kvinnojouren i Jönköping applåderade när de fick höra om den friande domen på fredagsförmiddagen.

– Underbart skönt. Vilken lättnad för dem i Tranås, och för oss alla andra också. Framförallt känns det bra för att kvinnor och barn inte behöver känna sig rädda för att komma till oss. När det stod klart för oss att kvinnojouren kan bli dömd till sex månaders fängelse då började det ju bli lite oroligt, säger Ingela Reuthammar.

Pappan hade vårdnaden
Kvinnorna från kvinnojouren i Tranås åtalades för att ha hjälpt en mamma att hålla sig undan med sina två barn i mer än sex års tid, trots att det var pappan som hade vårdnaden.

Åklagaren krävde att samtliga fyra skulle dömas till sex månaders fängelse.

Det tyckte alltså inte rätten. Man ansåg inte heller att kvinnorna på kvinnojouren hade ett ansvar att kolla upp vem som hade vårdnaden.

– De är varken i en bättre eller sämre situation än vanliga, privata människor, de är ingen myndighet. Så de har varit i sin fulla rätt att lita och tro på den här kvinnan, säger
Charlotte Brokelind, lagman i Eksjö tingsrätt.

Manar till eftertanke
Även om dagens friande dom innebär en lättnad för många kvinnojourer, så finns det de som manar till eftertanke och självkritik. Ingela Reuthammar på kvinnojouren i Jönköping är en av dem.

– Det här var ju bra, men jag tror att de flesta kvinnojourer kommer att börja diskutera hur vi ska lägga upp vårt arbete. Om vi kan ändra på någonting så att det här inte händer igen, säger Ingela Reuthammar.

Martin Eriksson, Jönköping
martin.eriksson@sr.se