Heta schlagerkänslor i Helsingfors

Förberedelserna inför morgondagens final i European Song Contest pågår för fullt i Helsingfors. Ett visst missnöje har hörts över att de östeuropeiska bidragen knep nästan alla lediga finalplatser i torsdagens semifinal. Även Turkiet kom med till glädje för de turkiska journalister som följde dagens repetitioner.

Att döma av entusiasmen bland de journalister som samlats för att följa repetitionerna, är det ingen tvekan om att det är Turkiet som kommer vinna finalen.

Men det är nu inte final utan kostymrepetitioner som pågår, och hur det går för Turkiet, en av de nationer som kom in vid semifinalen igår, får vi se i morgon kväll.

”Det är det nya europa”
Att Östeuropa och Turkiet kammade hem de finalplatser som fanns att få igår har väckt frågor. Öst och Balkan har tagit över hela tävlingen, menar somliga. I flera västeuropeiska länder som blev utslagna i natt har det muttrats om att lämna Eurovisionsschlagern, att ändra reglerna eller ha två seminfinaler, en för öst och en för väst.

– Det är det nya europa, den nya europeiska kartan vi ser här. Vi vet att den finns i teorin men när den plötsligt blir verklighet blir vi frustrerade, säger dansken Björn Erichsen, bas för Eurovisionstvsamarbetet.

Är det skilda musikkulturer?

– Det också.

Björn Erichsen och Eurovisionen avvisar alla tankar om att ändra upplägget av finalerna. Vi i väst måste lära oss leva med det nya Europa heter det.

The Ark i god form
Och de svenske i The Ark? Deras första kostymrepetition för finalen är just avslutad och i varje fall innan den ägt rum sa sig Ola Salo vara i god form:

– Ja det känns strålande. Det fungerar väldigt bra hittills. Jag tycker att produktionen är väldigt lyckad än så länge. Jag är imponerad, det är ju en stor apparat att få på plats.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se