Klusterbomber fråga för internationella förhandlingar

Frågan om det svenska försvarets Bombkapsel 90 ska omfattas av ett förbud mot klusterbomber, blir en fråga för internationella förhandlingar.

Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman, menar att frågan inte kan undantas om man beslutar om ett förbud.

– Vi vet att det lämnar blindgångar efter sig och vi vet att det här är ett vapen som inte har tillräcklig precision. Verkningsmålet är upp till flera fotbollsplaner i yta. Därmed är möjligheten att garantera att civila inte faller offer små.

Efter att riksdagspartierna igår kommit överens om att verka mot ett förbud mot klusterbomber sa försvarsminister Mikael Odenberg att det förbudet inte bör omfatta Bombkapsel 90, som flygvapnets Jas Gripen-plan kan bära. Han anser inte att den är farlig för civila.

Kritik från CMC
Uttalandet fick kritik av Tomas Nash på den internationella organisationen CMC, stödd av bland annat Human Rights Watch och Amnesty, som arbetar för att helt förbjuda klustervapen och menar att även bombkapsel 90 skulle skörda civila offer.

– Många civila har blivit dödade och skadade för resten av livet på grund av de här så kallade pålitliga klustervapnen, sägare Tomas Nash.

Men försvaret avfärdar kritiken.

– Jag är inte säker på att de vet exakt vilket arbete vi la ned vid konstruktionen av det här vapnet för att säkerställa att det inte skulle kunna bli farliga ammunitionseffekter kvar när man använder vår bombkapsel, säger insatschefen Jan Jonsson.

Åtta kapslar
Vid ett anfall med bombkapsel 90 skulle man enligt Försvarsmakten släppa åtta kapslar - som tillsammans innehåller runt 450 mindre bomber.

Av dem kan runt en procent vara blindgångare, enligt tester från Försvarets materielverk, som också hänvisar till andra säkerhetssystem som ska göra att civila inte kan drabbas.

– De garantier som försvarets materielverk ger kommer naturligtvis att prövas mot den konvention om förbud mot klustervapen som sannolikt kommer att se dagens ljus om något år. Min bedömning är att Bombkapsel 90 inte tar sig igenom det nålsögat, säger Allan Widman.

Henrika Åkerman