Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pagrotsky tar över efter Rosengren

Statsminister Göran Persson presenterade delar av sin nya regering på söndagskvällen. Margareta Winberg blir ny vice statsminster med ansvar för jämställdhet. Handelsminister Leif Pagrotsky tar över näringsdepartementet efter Björn Rosengren.
–Pagrotsky har lyckat väldigt väl som handelsminister och har varit mycket framgångsrik med svenskt exportfrämjande. Det finns ingen fråga som är viktigare för tillväxten i ett litet öppet land som Sverige än exportkontakterna, säger statsminister Göran Persson. Leif Pagrotsky behåller ansvaret för handelsfrågorna även om han byter departement. Det innebär att vissa andra uppgifter måste delegeras. Ulrika Messing, som redan har regionalpolitiken inom näringsdepartementet, tar över ansvaret för vägar, järnvägar och telefoner. –Framförallt de frågor som gäller för infrastrukturen som Björn Rosengren hade tar Ullrika Messing över. Därmed får hon en större portfälj och hon är naturligtvis efter sex år i regeringen mogen för detta och ska ha en större utmaning. Det är jag glad att hon får chansen till. Margareta Winberg lämnar jordbruksdepartementet och blir vice statsminister och förutom att vara ersättare för Göran Persson ska hon fortsätta ta ansvar för jämställdheten. –Hon är erfaren, hon har en bra folklig förankring, har bred politisk kompetens och kan från den positionen med kraft driva jämställdhetsfrågorna. det har varit viktigt för mig. Innebär det här att du menar att jämställdhetsfrågorna får en ökad tyngd i regering? –Ja definitivt. Mona Sahlin lämnar näringsdepartementet och blir integrationsminister. –I valet sa vi att integrationsfrågorna skulle få ökad vikt. Nu blir Mona Sahlin ansvarig för integrationspolitiken kopplar den till demokratifrågorna som Britta Lejon förut hade, de är faktiskt närbesläkatde. Sen får hon en ministerroll som går över flera departement, men hon placeras på justitiedepartementet, säfer statsminister Göran Persson.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".