Kinesisk export ökar kraftigt

Den kinesiska exporten fortsätter att vara mycket stark. Kina rapporterar ett handelsöverskott på över 113 miljarder kronor för april, vilket lär spä på kritiken från USA om att Kina fuskar sig till en stor export med hjälp av en undervärderad valuta.

Den kinesiska exporten i april i år ökade med nästan 27 procent jämfört med april förra året, medan importen ökade med drygt 21 procent.

Handelsöverskottet i april var ännu större än väntat och klagomålen från amerikanskt håll lär inte vänta på sig.

Kina får regelbundet kritik från den amerikanska industrin som hävdar att den kinesiska valutan är undervärderad. Den amerikanska industrin hävdar att konkurrensen med Kina är orättvis, eftersom den svaga yuanen gör kinesiska varor så billiga.

Sedan 2005 har den kinesiska yuanen tillåtits att flyta relativt fritt mot dollarn, och värdet stigit. Det första kvartalet i år ökade yuanen i värde med 0,96 procent.

Nu varnar det kinesiska departementet för arbete och välfärd för att kinesiska jobb kan vara i fara.

Departementet beräknar att omkring 3,5 miljoner kinesiska arbetare och minst tio miljoner bönder kommer att förlora sina jobb ifall den kinesiska valutan tillåts stiga ytterligare 5-10 procent.

Redan nu beräknar vissa experter att arbetslösheten i Kina ligger mellan 10 och 14 procent, trots en exportindustri på högvarv.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se