Självständighetspartier vann i Montenegro

I söndagens parlamentsval i den jugoslaviska delrepubliken Monte Negro vann de partier som vill att Monte Negro blir en självständig stat, enligt preliminära resultat under natten. Valet har setts som avgörande för vilken väg Monte Negro ska välja i framtiden.
För ett självständigt Monte Negro och för ett närmande till Europa, det var den sittande presidenten Milo Djukanovic slagord under valkampanjen. Det var den linjen som vann övertygande i gårdagens parlamentsval. Motståndarsidan, socialistpartiet, som anser att banden till Serbien, den andra jugoslaviska delrepubliken kommer i första hand, förlorade rejält. Nu kommer dock samexistensen att fortsätta ytterligare en tid, enligt ett avtal som förhandlats fram med hjälp av EU ska Serbien och Monte Negro under tre års tid bilda en union. Först därefter kan en folkomröstning hållas och en självständig stat bildas. Det avtalet ledde dock till regeringskris i Monte Negro, ett parti ville inte vänta på självständigheten i tre år och därmed utlystes gårdagens nyval - och avtalet är därmed ännu inte godkänt av Monte Negros regering. Om detta sker kommer det ändå att bli tre turbulenta och besvärliga år både för Serbien och Monte Negro. Risken är stor att dom nödvändiga reformprocesserna förlamas på grund av alla meningsmotsättningar. Både Serbien och Monte Negro vill ändra den gemensamma författningen, men Monte Negro vill ha så lite som möjligt gemensamt med Serbien och där går intressena isär. Under december månad ska nu både Serbien och Monte Negro hålla presidentval.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".