Blodbrist råder på svenska sjukhus

Det råder stor blodbrist på sjukhus i hela landet. Det innebär risk för att större planerade operationer ställs in. Blodbristen är störst i storstadsområdena.

Det finns flera orsaker till den ovanligt svåra situationen just nu, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för blodcentralerna i Stockholm.

– Det har varit stora operationer och organtransplantationer, som har krävt mycket blod. Tyvärr har det varit många olyckor och våldsbrott ute i samhället. Kniv- och skottskador kräver väldigt mycket blod för att personen ska överleva, säger hon. 

1 500 donationer behövs i Stockholm
I Stockholmsområdet råder det stor brist på blod just nu. Speciellt blodgrupperna 0 och A är eftertraktade.

Det behövs runt 1 500 bloddonationer omedelbart för att läget ska kännas något så när tryggt. Metoden är förlängda öppettider och fler turer med blodgivarbussarna.

Även i Skåne och i Göteborgsområdet råder det brist på blod.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg skulle det behövas mellan 600 och 700 påsar. Där satsar man på att ringa runt till sina blodgivare och be dem att komma in akut.

Samma metod har använts i Umeå där det nu åter finns drygt 500 påsar i lager, den ungefärliga gränsen för att läget ska kännas tryggt.

Blodgivare söks via media
– Efter helgen kan det se helt annorlunda ut igen, säger Carina Bäckström som är blodgivarrekryterare.

I Stockholm har blodcentralerna sökt blodgivare via tidningar och radio. En av dem som har nappat och infunnit sig på Södertappen i Stockholm är Anne-Marie Kobbe.

– Jag lyssnade på radio i morse och hörde det.

Du lämnar blod ganska regelbundet?

– Ja, ganska regelbundet. Inte var tredje månad som man skulle kunna göra, men det här är sjuttonde gången. Jag gör det både för att göra en insats och för att jag får bra koll på mitt eget blod samtidigt, säger blodgivaren Anne-Marie Kobbe.

Ulf Bungerfeldt, Radio Stockholm
ulf.bungerfeldt@sr.se

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se