Byar tvångsflyttas vid Kinas orörda flod

Nujiang kallas för Kinas sista orörda flod. Planerna på att bygga kraftverksdammar i floden är så kontroversiella att både den kinesiska pressen och miljöorganisationer har tystats. Medan den kinesiska regeringen förnekar att de fattat något slutgiltigt beslut om dammbygget i Nujiang, har den första byn redan tvångsförflyttats.

Ekots korrespondent Hanna Sahlberg har besökt byn och talat med invånarna, som nu är allvarligt oroade över sin framtid.

Vi har det svårt, men vi är rädda för att protestera, vi är ju analfabeter, säger en kvinna. En kort promenad bort ligger hennes gamla hus i ruiner. Hela byn har flyttats in i kasernliknande hus i raka rader.

Vantrivsel och oro
Den lokala regeringen framhåller det som en mönsterby. Men så fort jag kliver över tröskeln till ett av husen märks vantrivseln och oron.

Det är bara byledarna som har fått stora hus, säger kvinnan. Hon bär ett barn på ryggen och är klädd i traditionell broderad blus.

Byborna i Xiaoshaba, eller Nya byn som de kallar den här platsen, tillhör minoritetsfolket Lisu.

De har fått kompensation av lokalregeringen för sina gamla hus, men den räckte knappt till att betala de nya husen. Det stora problemet för alla är att de är bönder och nu har de förlorat sin mark.

Inget beslut än
Mönstret går igen. Kinas stora dammprojekt kräver tvångsförflyttningar, och nu har oron börjat spridas längs Nujiangdalen.

Enligt kraftbolagens planer ska Kinas nästa jättelika dammprojekt börja just här. Senast vid vårens folkkongress sa Kinas minister för vattenresurser att regeringen ännu inte fattat något beslut om att bygga dammar i Nujiang.

Men för kvinnan jag talar med här i Xiaoshaba betyder de orden ingenting.

Om bara myndigheterna kunde behandla oss lite bättre, och ge oss lite mark att odla på, säger kvinnan och ser alldeles desperat ut där hon står fångad på sin splitter nya innergård.

Hanna Sahlberg, Xiaoshaba
hanna.sahlberg@sr.se