EU inför straff mot olaglig arbetskraft

EU vill straffa arbetsgivare som anlitar illegala invandrare som arbetskraft. På onsdag presenterar EU-kommissionen ett lagförslag om hårda sanktioner mot sådana arbetsgivare.

Arbetsgivare som anlitar illegala invandrare ska dömas till böter eller fängelsestraff och de riskerar att få betala flygbiljetterna när den olagliga arbetskraften skickas hem igen.

Jordbrukare kan tvingas att betala tillbaka jordbruksstödet de fått från EU.

Riktas mot byggindustrin och jordbruket
Det är innebörden av det lagförslag som EU-kommissionen presenterar nästa vecka och som riktas framförallt mot företag inom byggindustrin och jordbruket.

Alla EU-länder utom Cypern har redan någon form av sanktioner mot arbetsgivare som använder arbetskraft som saknar uppehållstillstånd. Men EU vill ha samordnade regler och ökad kontroll av företagen.

Det finns mellan sju och åtta miljoner illegala invandrare i EU och man räknar med att det kommer en halv miljon nya varje år. Nu hoppas EU-kommissionen att kunna hejda den oplanerade invandringen genom att försöka avskräcka företagen från att anlita illegala invandrare.

Ska kunna stämma företagen
Nu kräver Europafacket och stödorganisationen Solidar att de illegala invandrarna inte drabbas när EU straffar deras arbetsgivare. Dessa arbetare måste tillåtas stämma arbetsgivare som inte betalat utlovade löner. De som inte har haft gällande lön och anställningsvillkor ska få kompensation eller skadestånd innan de tvingas lämna EU.

Europafacket anser också att det inte bara är arbetsgivare som ska straffas utan även företag som har köpt varor som de vet har producerats av illegala invandrare.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se