Avtal om ny naturgasledning klart

Uppdaterad 17:40
Rysslands, Turkmenistans och Kazakstans ledare har enats om att bygga en ny naturgasledning kring Kaspiska havet.

– För oss och Turkmenistan är det ett rent pragmatiskt ekonomiskt projekt och inte politiskt, kommenterade Nursultan Nasarbajev, president i Kazakstan avtalet om en ny gasledning parallellt med den gamla runt Kaspiska havet från Turkmenistan.

Avtalet säkrar den ryska dominansen i handeln med naturgas. Ryssland köper gas för halva priset från Turkmenistan och vidareexporterar till det dubbla till Europa.

EU, USA och Kina vill skriva avtal och bygga ledningar direkt från Turkmenistan för att slippa beroendet av Ryssland.

Avtalet mellan presidenterna Vladimir Putin, Nazarbajev och Turkmenistans nye Kurbanguly Berdimusjamedov slöts i hamnstaden Turkmenbasji, som betyder ”Fader över alla turkmener” och ärar den framlidne presidenten Saparmurat Nazerbajev.

När han plötsligt dog i december hoppades både EU, USA och Kina på en ny öppenhet från turkmenerna.

En gasledning under Kaspiska havet är en plan. Den nye presidenten uteslöt inte detta.

Turkmenistan ser stora perspektiv i avtalet med Ryssland och Kazakastan, men vi har inte uteslutet andra projekt, sa Berdimusjamedov.

Men den ryske energiministern, som också var med i Turkmenistan, sa att chansen för en gasledning under havet nu minskat och att det kommer bli svårt att hitta investerare för en miljömässigt så riskabel satsning.

Turkmenistan är världens näst största naturgasleverantör efter Ryssland.

Inga investeringar i nya gasledningar från landet har gjorts sedan 70-talet.

I och med avtalet får Ryssland full kontroll över all gas, som kommer från Turkmenistan till andra forna Sovjetländer och Europa.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se